21-12-11

vivapo's stiltewandelingen in 2011

In 2011 begeleidde ik maandelijks 'wandelen in stilte', o.m. op 30 maart en op

stiltewandeling; 29 juni: ochtendmeditatie en stiltewandeling op de stiltste plaats van Damme (Sijsele), nl. Katrien Vandierendonck's tuin waar je een perfecte symbiose vond van kunst (o.m. met kalligrafisch werk van Nathalie Beelprez en beeldhouwwerk van Kanwa Adikusumah), tuin en stilte. Er stonden immers deze week kunstwerken in deze tuin in het kader van de Open Tuindagen.

31 augustus: ochtendmeditatie (dicht bij parking Aanwijs) en stiltewandeling in het Lippensgoed-Bulskampveld te Beernem; de stiltewandeling verliep langs het Educatief Natuurpad Sint-Amandus (1,6 km) waar we vier kunstwerken tegen kwamen, ontworpen en gemaakt door mensen van het PC Sint-Amandus. Deze kunstwerken zijn gekoppeld aan een van de vier thema's van de wandeling: het natuurlijke bos, de veldvijver, het drevenlandschap en de heide.

19 oktober: op het domein van de Sint-Trudoabdij te Sint-Kruis/Brugge met bezoek aan de tentoonstelling Dwan Clements in het gebinte en een stiltemoment in de crypte van de abdij.De kunstenares Dawn Clements is afkomstig uit Massachusetts en woont en werkt vandaag in New York. Haar oeuvre bestaat voornamelijk uit grote tekeningen op papier. Tijdens haar verblijf in de Sint-Trudoabdij Male maakte zij een aantal werken die een beeld van het leven in de abdij genereren door middel van de weergave van de verstilde omgeving, de context waarin het kloosterleven vorm krijgt.Op die manier wordt een beeld geschetst van het leven in de abdij enerzijds en anderzijds de ontmoeting tussen deze levenswijze en het leven van een New Yorkse kunstenares. Deze werken werden gekaderd  aan de hand van een aantal andere stukken uit haar oeuvre en tentoongesteld worden in het Gebinte. 

16 november in de omgeving van het Begijnhof te Brugge; op het programma stond o.m. een
Begijnhof, stiltewandeling bezoek aan de schrijfwinkel Symposium en een stiltemoment in de stille ruimte en de tuin van Symposium

21 december: stiltewandeling in het hart van Brugge met als thema 'stilteplekken in de stad'. 
Wandelden we eerder dit jaar in stilte in de natuur, in het najaar ontdekten we dat er ook stilteplekken in de stad zijn. Na de crypte in de abdij van Male, de stilteplekken in de schrijfwinkel en in het begijnhof gingen we in december in stilte wandelen in het Hof De Jonghe (Lange Rei) en de tuin en de boomgaard van het Groot Seminarie; stiltewandelingGroot Seminarie (Potterierei).
Bij de start van de wandeling hielden we even halt bij een aantal OCMW-inhuldigingsstenen met een zinvolle tekst die kunstig is uitgewerkt. We lazen de tekst op de steen, we hielden een moment stilte, wandelden dan verder en namen de inhoud van de tekst al of niet met ons mee.


©Viviane Van Pottelberghe - www.vivapo.net 

De commentaren zijn gesloten.