14-08-13

Ochtendmeditatie op de Schobbejakshoogte - 14/8/2013 - ©vivapo

Om 8 uur stapten we het toegangspoortje tot het natuurreservaat de Schobbejakshoogte binnen, uitgedost in een lange broek en goed schoeisel. In stilte baanden we ons een weg door de begroeiing en bleven hier en daar toch steken in de braamstruiken.  We hadden een herkenningspunt (twee hoge bomen) waarop we ons konden richten om ons doel te bereiken: een open plek tussen het water en twee duinen.  Een twaalftal afgezaagde boomstammen nodigden ons uit om te gaan zitten of er op te staan (ikzelf); volgens anderen gaven zij een mystieke indruk. De plek baadde in de ochtendzon, het was er heerlijk.

schobbejakshoogte-06.JPG

Begeleide visualisatie

Word je bewust van het contact van je voeten met de aarde en - voor wie zit - het contact van je zitvlak met de stoel, kussen of boomstronk.

Ga met je aandacht naar de ruimte tussen je voeten te gaan en ga bij iedere uitademing dieper en dieper de aarde in; reis steeds dieper die ruimte in. Keer dan met je aandacht langs dezelfde weg terug naar je voeten.

Klop met je vingertoppen zachtjes gans je hartstreek wakker. Maak dan je hartstreek nog meer open door bij een inademing de armen wijd te openen en bij een uitademing de armen om je lichaam heen weer te sluiten (5x). Voel na.

Ga dan weer naar binnen via je hartstreek, adem in. Bij een uitademing ga je vanuit je hartstreek de ruimte voor je verkennen met al je zintuigen. Met gesloten ogen kijk je naar de ruimte voor je; hoe ver reikt die? hoor je daar geluiden? merk je daar geuren op? wat voel je aan je voorzijde, wat proef je?Maak dan eenzelfde soort reis naar de ruimte rechts van je, de ruimte achter je en de ruimte links van je.

Adem nu in en bij een uitademing stel je je voor dat je kruin zich opent en dat je via deze opening de ruimte boven je zou verkennen met alle zintuigen.

Individuele meditatie

De laatste twintig minuten konden de deelnemers kiezen of zij deze oefening verder in hun eentje wilden toepassen ofwel te mediteren op hun eigen manier.

Afsluitende visualisatie

Richt je aandacht op de ruimte tussen je voeten die zich opent en van waaruit een glimlach opborrelt die jij opneemt in je hart; laat dan die glimlach reizen van je hart naar je mond, voel je glimlach rond je mond, van je mond naar je ogen, voel je ogen glimlachen en geef glimlach aan jezelf; open dan je ogen en kijk de wereld en de andere deelnemers aan met glimlachende ogen.

©Viviane Van Pottelberghe - www.vivapo.net 

De commentaren zijn gesloten.