06-12-13

Terugblik - op de ochtendmeditatie en stiltewandeling in juli

In juli 2013 hielden we een ochtendmeditatie en een stiltewandeling op en rond de Schobbejakshoogte op de grens van Brugge en Sijsele.

Hilde Leplae maakte volgend verslag (klik op de link), waarvoor van harte dank!

Lachen Viviane

03-12-13

Leren van de Natuur in de Natuur

Op 14 december 2013 kan je gratis kennis maken met de cursus Leren van de Natuur in de Natuur bij 'Bomen en Mensen' te Groesbeek in Nederland.

Meer info vind je op hun website.


Ik vind het echter interessant om op deze blog een uittreksel uit de december-nieuwsbrief van Bomen en Mensen te delen, of je nu aan deze cursus wenst deel te  nemen of niet.  Je kan je trouwens ook gratis inschrijven op hun nieuwsbrief of hun website bezoeken.


Knipogen Viviane

 


"Bomen horen in deze tijd hun blad los te laten zodat de overige natuur (kleine beestjes, bacteriën, paddenstoelen) het blad kunnen gaan “verwerken” en omzetten in opneembare organische bestanddelen. In feite zorgen ze voor een nieuwe bedding voor nieuwe groei en het ontkiemen van de zaden in het voorjaar. Ook bomen kunnen last hebben van “vastzitten” of problemen met loslaten, oa door invloed van het klimaat (zie begin nieuwsbrief) en soms veroorzaakt die schade: afbrekende takken. Het is dus niet zo dat in de natuur “altijd alles lukt”. 

Ook mensen hebben regelmatig iets los te laten, een vervelend jaar, nare gebeurtenissen (minder werk, minder geld, ziekte etc.), andere teleurstellingen, vul maar in. We maken in grote lijnen allemaal dezelfde levensgebeurtenissen mee. Ons lukt ook niet altijd alles. De een laat makkelijker los dan de ander. Mensen die het hier moeilijk mee hebben kunnen opknappen van simpelweg vaak in de herfst te gaan wandelen, te zien en ervaren dat (hoe traag soms dan ook) de natuur haar blad laat vallen zodat een nieuwe cyclus kan beginnen. 

Op het moment dat de blaadjes vallen zie je de nieuwe knoppen voor het volgende groeiseizoen zitten. 

Je kunt je aangespoord voelen om zelf meer los te laten, misschien een besluit te nemen: ik ga met iemand praten, ik ga veel (dagboek) schrijven, ik ga een cursus Mindfulness doen, ik schilder of tuinier het van me af enz. enz. Los daarvan heeft de natuur altijd een troostende werking. 

 

Bewustzijn van een probleem is doorgaans de helft (of meer) van de oplossing. Ontkenning van problemen maakt dat problemen zich in je vastzetten en groter kunnen worden. Mij heeft het goed gedaan om èn veel buiten te zijn èn veel Mindfulness te oefenen, accepteren dat het leven gaat zoals het gaat. 

De cursus is geen therapie maar “zelfzorg”. Het is geen cursus in wonderen of andere magische zaken. Als je ziek bent heb je als eerste een dokter nodig om te kijken wat er aan de hand is en die stelt een weg tot genezing (behandeling) voor. Maar deze cursus kan je wel helpen leren omgaan met het feit dat je ziek bent en accepteren dat het op je pad is gekomen. Wij zijn wel onderdeel van de natuur, maar we doen niet alles hetzelfde. Bomen die hun blad gaan loslaten hebben een voorbereidingstijd achter de rug. Mensen kunnen plotsklaps dingen gebeuren (bomen overigens ook) , je kunt je overvallen voelen. Als je doorgaans goed voor jezelf zorgt, in balans hebt, ben je waarschijnlijk redelijk toegerust om met “life-events” om te gaan. Vaak ben je dan ook al wat ouder, want ja, alles moet je leren, ook goed leven. In de cursus (Leren van de Natuur in de Natuur) doe je dat lekker buiten, samen met anderen, je bent in beweging en ondertussen geniet je van de schoonheid van de altijd dynamische natuur en ervaar je de ontspannende werking ervan."