17-04-14

Inspiratie - wandelen: een existentiële, mystieke en culturele bezigheid

Wandelen kan ook meer zijn dan een tocht zonder specifiek doel: een pelgrimstocht. Iemand kan op pelgrimstocht gaan om een bewijs van geloof te leveren, of boete te doen voor zeer ernstige fouten. Soms gaat iemand op pelgrimstocht met een bepaald verzoek of om god te danken.

Wandelen maakt je ook sensitiever voor fijne gevoelens. Voor plezier vanwege de verrassingen die je tegenkomt, vreugde door de ervaringen van volheid van het bestaan, geluk door de voldoening en sereniteit door de regelmaat en rust.

De wandelingen moet je vrijelijk kunnen doen, het mag nooit een methode zijn.Je moet volgens Gros ook geen voordeel verwachten! Juist dan overkomt je een wonder. Het ligt voor het oprapen: de kleuren, de kleinigheden, de vormen, de gevels.

Als je lang wandelt nemen je voeten het over van je bewustzijn. Je krijgt een overweldigende indruk van lichtheid. Met de benen in het ritme herinnert wandelen ons aan onze eindigheid. Die trage berusting maakt ons blij omdat we leven.

Wandelen is herhaling. Wandelen is eigenlijk heel saai. Maar het is geen verveling. Bij verveling is je lichaam onrustig en weet hij niet wat hij moet doen.

Wandelen is een startknop om in beweging te komen in de regelmaat: de ene voet voor de andere. De regelmaat zorgt voor concentratie. En bij een bepaald ritme kun je enorme afstanden lopen zonder vermoeid te worden. Je bent dan in extase.

Volgens Gros is wandelen een eenzame aangelegenheid. Een beleving van lichaam en geest, waar geen ruimte is voor derden. Alleen met je eigen ideale ritme jezelf vinden, dat is wat Gros voor ogen heeft. Ook vindt hij dat wandelen zoveel mogelijk vrij moet zijn van doelen om alle zegeningen te ervaren.

Bron: artikel verschenen op de Blog van 'Het Coach Bureau'

Tip: zie ook het voorgaande artikel op de blog van 'natuurbeleving', nl. 'de zeven zegeningen van wandelen'

Commentaren

je wordt echt een met je zelf als je een wandeling neemt het lijkt wel of je instinct naar boven komt

Gepost door: stadswandeling utrecht | 19-12-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.