27-08-14

Ontdek je kwaliteiten met boomoliën - presentatie bij Solsties

 

9 boomoliën.jpg

Lezing door Viviane Van Pottelberghe (vivapo)

Je wordt tijdens deze lezing meegenomen in de boeiende wereld van het subtiele leven van bomen.

Bomen zijn uiterst belangrijk voor onze planeet, maar we staan er zelden bij stil dat bomen in hun energieveld ook universele eigenschappen uitdrukken die essentieel zijn voor onze ontwikkeling als mens. Dit zijn eigenschappen zoals zelfvertrouwen, eigenwaarde, helderheid, motivatie, openheid enz…

In 1984 ontdekte Patrice Bouchardon (Frankrijk) de kunst om in samenwerking met de intelligentie van de natuur negen boomoliën te creëren die deze eigenschappen dragen en ons ook kunnen ondersteunen in de vele uitdagingen in deze tijd. Ze helpen ons om niet in het verleden te blijven hangen, maar bewust te worden van onze creatieve kracht in het leven en van hieruit de steun te vinden om moeilijke situaties onder ogen te zien en er mee om te gaan.

Tijdens de presentatie kijken we naar deze negen bomen die in hun verschijningsvorm telkens een specifieke eigenschap tot uitdrukking brengen. 
Vanuit eigen ervaring vertelt Viviane hoe deze boomoliën onze creatieve kracht in tal van situaties kunnen ondersteunen.

Na de lezing zullen vragen worden beantwoord. 
Wie nadien de smaak te pakken heeft om de theorie aan de praktijk te toetsen zal zich kunnen inschrijven voor één van de twee jaartrajecten boomoliën© (10 workshops) die respectievelijk op 17 en 24 september 2014 starten.


WANNEER? 
dinsdag 16 september 2014 om 19u30

WAAR?
Solsties, Ezelstraat 39 te Brugge

WIE GEEFT DE LEZING?
Viviane Van Pottelberghe (www.vivapo.net) die zich de voorbije acht jaar in de boomoliën verdiepte en natuurstages volgde bij wijlen Lieve Bonne (Solsties) en Patrice Bouchardon (Frankrijk).

WAAR INSCHRIJVEN?
De lezing is gratis maar vooraf inschrijven is noodzakelijk op info@bloesemremedies.be of 050 33 87 54 van Solsties.

22-08-14

Workshop Mijmeren - 02 - schrijfopdracht

Kunst en Natuur beleven ...

Mijmeren-S-18.jpg


Op zaterdag 2 en zondag 3 augustus 20
14 stond in het Kunstencentrum 't Vaartje te Lissewege de workshop 'Mijmeren' op het programma (zie vorig bericht). 

In het eerste deel - Schrijvend naar Kunst kijken - kregen de deelnemers een tiental schrijfopdrachten bij het kunstwerk the brides van Annabelle Schatteman. De deelnemers kenden echter de titel van dit kunstwerk niét.

Eén van de schrijfopdrachten was dan ook 'Welke titel geef jij dit kunstwerk'; een andere schrijfopdracht:  'De kunst van het kijken...'. 

Enkele deelnemers gaven hun toestemming om hier te publiceren hoe zij een aantal van deze schrijfopdrachten hebben verwoord. Ik dank hen van harte om dit met ons te willen delen.

 

Viviane Van Pottelberghe 

 

 

Mijmeren-S-12.jpg 

L.V., één van dedeelnemers gaf volgende titel aan het kunstwerk: “wij samen, één geheel - Materie en geest - Wit en groen 
Zij verwoordde haar ervaring als volgt:
"Ik ben moe en tevreden, ik weet wat ik wil meegeven met deze beelden maar het groeit en de woorden groeien ook in mij; Verbondenheid was het, nu is er luisteren, voelen, uiten; Onvolmaakt volmaakt.
Ja ik zal het stoppen.
Jij krijgt geen handen, geen voeten en toch ben je volledig, je praat met mij, je stelt je op alle vlak open, ik luister en luister, ik wil dichter komen; Ik besef mij m'n onvolmaaktheid en de jouwe; We takelen sowieso af- zie ons kraken maar we zijn ook één lichaam, niet zo zwak als we er uitzien; We zijn stevig, deze stevigheid wil ik tonen in deze beelden; De soepelheid, de verscheidenheid, elk waarnemen van een zintuig, voelen of zien, brengt een ander beeld naar voor: zachtheid in het zien , stevigheid bij het tasten.
Bij het zien vol met kraken, in het voelen één geheel. Wit en groen, ja, jullie blijven in het gras staan verenigd met denatuur, geen betere achtergrond dan het groen van het gras, de helderheid van het lichaam, de geest, de intentie van naar elkaar buigen, de intentie om te delen, het onzegbare duidelijk maken."
 
Mijmeren-S-10.jpg
 
 
 
 

A.B., een andere deelnemer gaf volgende titel aan het kunstwerk: 

het verliefde paar

 

Het woord dat zij meenam naar het tweede deel van de workshop was:

 “genieten 

 

Haar ervaring met “de kunst van het kijken” verwoordde zij als volgt :

liefdevol gevoel met uitstraling.

 

Mijmeren-S-09.jpg

 

 

 

Nog een andere deelnemer, S.H. bezorgde volgende reactie.
Het was een prachtige ervaring op mijmerendag.
De ‚titel' die ik aan het kunstwerk gaf: GEZICHTSVELD.
Het ‚woord’ dat ik meenam naar het tweede deel van de workshop: EENHEID.
De zin die mijn ervaring tijdens 'de kunst van het kijken' verwoordt: WIJ ZIJN EEN, bedoeld als één geheel van samenhorigheid.
 

IMG_3289.JPG

C.S. tenslotte, verwoordde haar ervaring als volgt. 
 
Als deelnemer met een visuele beperking beleefde ook ik een heel intense namiddag. 
Ik ben blij te vernemen dat het een vrouw is die dit kunstwerk heeft gemaakt.
Een titel aan dit werk kan ik niet zo goed geven omdat dit werk bij mij veel vragen oproept:
- welke kleur hebben deze twee vrouwen?
- zijn het moeder en dochter?
- of twee zussen?
- of zomaar toevallig twee voor zich uit kijkende meisjes. 
Ik vond het geweldig om zelf de houding aan te nemen van deze twee vrouwen.
Omdat ik ook beelden in klei maak voel ik graag aan andere beelden. Ik ga dan op zoek naar de uitdrukkingen in het gezicht, de vorm van de mond, de neus en de ogen."

 

  

 

 

 

 

  

 

20-08-14

Workshop Mijmeren - 01- sfeerbeelden

Kunst en Natuur beleven ...

Op zaterdag 2 en zondag 3 augustus 2014 mochten Sabine Pauwaert en ikzelf een aantal geïnteresseerde deelnemers aan de workshop 'Mijmeren' begeleiden in het Kunstencentrum 't Vaartje te Lissewege.

Na het onthaal, samen meditatief wandelen, al of niet op blote voeten.

 

 

Mijmeren-S-01.jpg Mijmeren-S-05.jpg Mijmeren-S-08.jpg

 

In het eerste deel - Schrijvend naar Kunst kijken - kregen de deelnemers een tiental schrijfopdrachten bij het kunstwerk 'the brides' van Annabelle Schatteman. 

Eén van de schrijfopdrachten had als titel: De kunst van het kijken. Hierna vind je de ervaring in woord en beeld van één van de deelnemers.

de kunst van het kijken.jpg

'Welke titel geef jij dit kunstwerk' was een andere opdracht. De deelnemers namen tenslotte één woord uit hun schrijfopdrachten mee naar het tweede deel van de workshop - Intuïtief schilderen kan iedereen. 

Hierna vind je een aantal sfeerbeelden van deze dubbele workshop.

Viviane Van Pottelberghe

 

 

Mijmeren-S-18.jpg

Mijmeren-S-09.jpg Mijmeren-S-10.jpg

 

IMG_3615.JPG Mijmeren-Lissewege-w3.jpg 

Mijmeren-Lissewege-w8.jpg Mijmeren-Lissewege-w7.jpg

Mijmeren-S-12.jpg 

IMG_3627.JPG IMG_3633.JPG

 

IMG_3642.JPG  IMG_3638.JPG