07-11-14

Geluidskunstenaars onder de indruk van zeldzame stilte in Brugge

LINK 

Geluidskunstenaars Sam Auinger (Berlijn) en Bruce Oldland (New York) zijn op stap in Brugge.

Ze maken geluidsopnames voor hun project ‘Quiet is the New Loud’ dat deel uitmaakt van de triënnale voor hedendaagse kunst en architectuur van volgend jaar in Brugge. En wat blijkt, het is verrassend stil in Brugge.

Sam Auinger : Het is hier vreselijk stil. Dat is een kwaliteit waar we moeten over nadenken. Jullie hebben een schat die nergens nog te vinden is". Auinger en Oldland pleiten ervoor om die zeldzame stilte te koesteren. 

Wandelingen

Ze stippelen drie wandelingen uit en er wordt ook gewerkt aan een nachtwandeling. Met een zwevende luidspreker -nu nog een prototype- in de hand zal je Brugge kunnen verkennen zoals je dat nog nooit hebt gedaan : aan de hand van wat je hoort, of niet hoort.

20/10/2014
Nathalie Dewulf / Aline Declercq

Bron: Focus WTV

23-09-14

Boek: Leven en werken in het ritme van de seizoenen

Leven en werken in het ritme van de seizoenen

Op basis van de I Tjing – het Boek der Veranderingen

 

Tekst: Jaap Voigt

Fotografie: Hapé Smeele 

Prijs: € 27,50 (gratis verzending)

Formaat 23 x23 cm

144 pagina’s fullcolor 

Hardcover omslag + leeslint

Bestellen: mail naar erikvanzwoll@planet.nl

 

Wij mensen zijn geneigd de seizoenen en de wisseling van de seizoenen te zien als iets dat buiten ons om plaatsvindt. Natuurlijk trekken we een andere jas aan als het kouder wordt of doen wat uit in de zomer en plannen onze vakanties als we de zon verwachten, maar daar blijft het vaak bij. Zo beleven we de seizoenen misschien wel aan den lijve, maar zijn we ons er nog steeds niet van bewust hoezeer we zelf opgenomen zijn in en deel uitmaken van die cyclische beweging door het jaar heen. Sterker nog, wij mensen zijn de seizoenen. Ons fysieke lichaam en ons gevoel doorlopen de lente, zomer, herfst en winter. Wij zijn de belichaming van dat ritme.

 

Hapé Smeele volgde met de camera jarenlang het ritme van de seizoenen in de natuur. Op zijn beurt bestudeerde Jaap Voigt ruim tien jaar de invloed van de seizoenen op de mens en ontwierp op basis van de I-Tjing en een oude Chinese kalender een model om te leven in het ritme van de seizoenen. Dit boek is daar de weerslag van en geeft buitengewoon waardevolle informatie en adviezen voor het dagelijks leven en werk: Wanneer begin je iets nieuws? Wanneer kun je het best een project of zelfs een bedrijf starten? Wanneer breng je de boel op orde? Wanneer trek je je terug en wanneer ga je er juist op uit? 

Het model dat in dit boek wordt aangereikt, is een leidraad voor iedereen om in een natuurlijk ritme te leven en helpt ons niet alleen staande te blijven, maar ook werkelijk creatief te zijn te midden van een turbulente buitenwereld met zijn steeds hoger opgevoerde levenstempo en illusie van voortdurende expansie.

19:55 Gepost in Boeken | Permalink | Commentaren (0)

27-08-14

Ontdek je kwaliteiten met boomoliën - presentatie bij Solsties

 

9 boomoliën.jpg

Lezing door Viviane Van Pottelberghe (vivapo)

Je wordt tijdens deze lezing meegenomen in de boeiende wereld van het subtiele leven van bomen.

Bomen zijn uiterst belangrijk voor onze planeet, maar we staan er zelden bij stil dat bomen in hun energieveld ook universele eigenschappen uitdrukken die essentieel zijn voor onze ontwikkeling als mens. Dit zijn eigenschappen zoals zelfvertrouwen, eigenwaarde, helderheid, motivatie, openheid enz…

In 1984 ontdekte Patrice Bouchardon (Frankrijk) de kunst om in samenwerking met de intelligentie van de natuur negen boomoliën te creëren die deze eigenschappen dragen en ons ook kunnen ondersteunen in de vele uitdagingen in deze tijd. Ze helpen ons om niet in het verleden te blijven hangen, maar bewust te worden van onze creatieve kracht in het leven en van hieruit de steun te vinden om moeilijke situaties onder ogen te zien en er mee om te gaan.

Tijdens de presentatie kijken we naar deze negen bomen die in hun verschijningsvorm telkens een specifieke eigenschap tot uitdrukking brengen. 
Vanuit eigen ervaring vertelt Viviane hoe deze boomoliën onze creatieve kracht in tal van situaties kunnen ondersteunen.

Na de lezing zullen vragen worden beantwoord. 
Wie nadien de smaak te pakken heeft om de theorie aan de praktijk te toetsen zal zich kunnen inschrijven voor één van de twee jaartrajecten boomoliën© (10 workshops) die respectievelijk op 17 en 24 september 2014 starten.


WANNEER? 
dinsdag 16 september 2014 om 19u30

WAAR?
Solsties, Ezelstraat 39 te Brugge

WIE GEEFT DE LEZING?
Viviane Van Pottelberghe (www.vivapo.net) die zich de voorbije acht jaar in de boomoliën verdiepte en natuurstages volgde bij wijlen Lieve Bonne (Solsties) en Patrice Bouchardon (Frankrijk).

WAAR INSCHRIJVEN?
De lezing is gratis maar vooraf inschrijven is noodzakelijk op info@bloesemremedies.be of 050 33 87 54 van Solsties.