17-04-14

Inspiratie - wandelen: een existentiële, mystieke en culturele bezigheid

Wandelen kan ook meer zijn dan een tocht zonder specifiek doel: een pelgrimstocht. Iemand kan op pelgrimstocht gaan om een bewijs van geloof te leveren, of boete te doen voor zeer ernstige fouten. Soms gaat iemand op pelgrimstocht met een bepaald verzoek of om god te danken.

Wandelen maakt je ook sensitiever voor fijne gevoelens. Voor plezier vanwege de verrassingen die je tegenkomt, vreugde door de ervaringen van volheid van het bestaan, geluk door de voldoening en sereniteit door de regelmaat en rust.

De wandelingen moet je vrijelijk kunnen doen, het mag nooit een methode zijn.Je moet volgens Gros ook geen voordeel verwachten! Juist dan overkomt je een wonder. Het ligt voor het oprapen: de kleuren, de kleinigheden, de vormen, de gevels.

Als je lang wandelt nemen je voeten het over van je bewustzijn. Je krijgt een overweldigende indruk van lichtheid. Met de benen in het ritme herinnert wandelen ons aan onze eindigheid. Die trage berusting maakt ons blij omdat we leven.

Wandelen is herhaling. Wandelen is eigenlijk heel saai. Maar het is geen verveling. Bij verveling is je lichaam onrustig en weet hij niet wat hij moet doen.

Wandelen is een startknop om in beweging te komen in de regelmaat: de ene voet voor de andere. De regelmaat zorgt voor concentratie. En bij een bepaald ritme kun je enorme afstanden lopen zonder vermoeid te worden. Je bent dan in extase.

Volgens Gros is wandelen een eenzame aangelegenheid. Een beleving van lichaam en geest, waar geen ruimte is voor derden. Alleen met je eigen ideale ritme jezelf vinden, dat is wat Gros voor ogen heeft. Ook vindt hij dat wandelen zoveel mogelijk vrij moet zijn van doelen om alle zegeningen te ervaren.

Bron: artikel verschenen op de Blog van 'Het Coach Bureau'

Tip: zie ook het voorgaande artikel op de blog van 'natuurbeleving', nl. 'de zeven zegeningen van wandelen'

Inspiratie - De zeven zegeningen van wandelen

We zijn zo verzadigd met technologie dat wandelen je bevrijdt. Je herontdekt je lichaam en de wereld. Je voelt je er middenin staan.

Deze inleiding trok mijn aandacht op de blog van 'Het Coach Bureau'. Het loont m.i. de moeite om het ganse artikel te lezen dat over de voordelen van wandelen gaat en uitnodigt om je te laten inspireren dor Nietzsche, Kant en Ghandi.

Heb je echter weinig tijd op dit moment dan kan je je beperken tot ...

De zeven zegeningen van wandelen

  • Wandelen is een time-out: je bent even uit het systeem. Je hoeft geen sociale maskers op te zetten, geen verhalen op te hangen, geen identiteit aan te nemen. Dit is de vrijheid van ‘niemand zijn’.
  • Wandelen is buiten zijn. Normaal is buiten van het ene binnen naar het andere binnen. Door wandelen wordt de scheiding tussen binnen en buiten omgegooid. Tijdens het wandelen is het wandelen het middelpunt van de wereld.
  • Door wandelen ontstaat er stilte. Er is niet anders dan wandelen. De nieuwtjes en feitjes zijn niet meer belangrijk. De traagheid van wandelen geeft een gevoel van eeuwigheid. Alle minuten krijgen diepte, in plaats van altijd iets doen, iets produceren.
  • Wandelen is bewegen: het hart klopt sneller en het bloed circuleert krachtiger.Ook kan je met wandelen even een ´frisse neus´ halen: er is even ontspanning na een drukke dag, wat een gevoel van verlichting geeft.

Tip: misschien ben je ook geïnteresseerd in het volgend bericht op de blog 'natuurbeleving', nl. onder de titel 'wandelen: een existentiële, mystieke en culturele bezigheid'

14-04-14

Inspiratie - het leven is mooi en goed

Het leven is mooi en goed. 
Geniet ervan, elke dag, elk moment.

Gun je zelf rust en ruimte, en tijd voor jezelf.
Tijd en ruimte, om te voelen dat je leeft.
Om te ontdekken wie je echt bent,
en wat werkelijk belangrijk is voor jou.

 

Deze wereld draait dol.
En verwacht van jou hetzelfde.
Alles en iedereen is steeds maar druk.
Alles is moeten en presteren, succes en winst en vooruitgang.
Vooruitgaan, waarnaartoe? 
Steeds maar verder weg van jezelf

 

Jij bent goed zoals je bent. Niks moet.
Je hoeft niet aan allerlei eisen te voldoen.
Je hoeft niet altijd te presteren.
Je hoeft niet perfect te zijn.
Je mag lui zijn en moe, of zot en blij.
Je mag zijn wie je bent.

 

Adem, en voel dat je leeft.
Voel de verwondering van het kind in jou.
En leef dan zoals het kind in jou het ooit gedroomd heeft...
 
Deze tekst werd mij aangereikt naar aanleiding van mijn beslissing om enkele maanden een time-out te nemen in het begeleiden van groepen. Van harte dank, lieve mens!